Fietshangars

Op zaterdag 15 september presenteert de gemeente Nijmegen de Fietshangar tijdens de Fiets- en Duurzame Mobiliteitsmarkt op het Mariënburgplein.

Wethouder Jan van der Meer wil een proef beginnen met inbraakveilige hangars voor fietsen. Hij wil op verschillende plaatsen in de stad, vooral bij flats, stalen fietskluizen plaatsen waarin buurtbewoners hun fiets veilig kunnen stallen.

Nog steeds worden er in Nijmegen duizenden fietsen per jaar gestolen. Veel mensen hebben geen berging bij hun woning en zijn verplicht de fiets mee in huis te nemen of buiten te laten staan. Dat laatste brengt risico’s met zich mee.

Volgens de wethouder zijn fietshangars ‘mooi vormgegeven bergingen’. Maar het belangrijkste is dat de fiets er veilig in kan worden neergezet. De hangars zijn optimaal bestand tegen inbraak en vandalisme. Ze hebben dan ook het politiekeurmerk gekregen.

In verschillende gemeenten in het land zijn de hangars al te vinden, onder meer in Utrecht, Rotterdam en Vlaardingen. Voor zover bekend is er nog nooit een fiets uit deze hangars gestolen.

Jan van der Meer wil de hangars voorzichtig introduceren. Hij is op zoek naar Nijmegenaren die interesse hebben in deze stalling. Hij wil met één hangar beginnen. “Dan kunnen we bewijzen dat het werkt.”

In een hangar kunnen vijf fietsen geplaatst worden. De kosten van een berging bedragen vijf- tot zesduizend euro. Volgens Van der Meer bedragen de huurkosten van één plekje in de stalling maximaal honderd euro op jaarbasis.

Mensen die graag van een hangar gebruik zouden maken, kunnen hun interesse kenbaar maken via e.stam@nijmegen.nl. Bij minimaal vier belangstellenden in één buurt wordt het plan verder uitgewerkt. Mensen die reageren worden persoonlijk van de voortgang op de hoogte gehouden.

Meer informatie vindt u op de site van fietshangar.