Joost van Wijngaarden

‘Er fietsen heel veel mensen in Nijmegen; echt wielrennen is heel iets anders.’

Joost van Wijngaarden weet waar hij voor staat en waar hij voor gaat. Sporten – en dan vooral het wielrennen – naar een hoger plan tillen.

Dat doet hij zelf door zo’n 10 tot 15 uur per week door de omgeving te racen. Maar ook met de organisatie van de Omloop der Zevenheuvelen en het reanimeren van wielervereniging Groenewoud. Want dat is iets
                                      wat hij nu zeker weet: hij wil manager in de sport worden.

Die overtuiging kent wel een voorgeschiedenis. Op de middelbare school droomde Joost van een baan binnen de sport. ‘De nieuwe Mart Smeets, dat zag ik wel zitten.’ Sliedrecht werd ingeruild voor Nijmegen. De middelbare school werd vervangen door de universitaire studie Media & Journalistiek. Voor voetballen kwam het wielrennen in de plaats. En hiervoor bleek Joost bijzonder getalenteerd…

Mooie ambities en positieve ontnuchtering

Joost: ’In 2016 nam ik een tussenjaar. Ik wilde weten of ik goed genoeg was voor een professionele wielercarrière. Ik ben er vol voor gegaan maar ik kwam tekort. Helaas. Maar het is niet erg. Ik heb mooie dingen meegemaakt, ben mentaal sterker en heb er ook een realistischer wereldbeeld aan over gehouden. En ik heb nu weer echt lol in het fietsen. Dat was er door alle druk – die ik vooral mezelf oplegde – helemaal af.’

Ondertussen bleek sportjournalistiek niet je van het. ‘Ik ben zo iemand die alles wil weten. Ik ben nieuwsgierig en vind het ook leuk om kennis over te brengen. Als kind keek ik heel veel sport. Ik had plakboeken vol met plaatjes en wist alles van voetbal.’ Een stage bij het Algemeen Dagblad bracht ontnuchtering. ‘Geen diepgravende interviews. Iedere dag werd je op pad gestuurd en aan het einde van de middag moest je je stukje inleveren. Niets voor mij.’

Nieuwe inzichten en waardevolle ervaring

Geen professioneel wielrenner. Geen sportjournalist. Genoeg reden voor een kleine inzinking… Niet voor Joost. ‘Naast mijn studie heb ik eigenlijk via alle nevenactiviteiten vrijwillig meerdere studies gevolgd.’ Bekijk het cv van Joost op LinkedIn en je snapt gelijk wat hij bedoelt. ‘Het organiseren van sportevenementen vind ik heel interessant. Samen met anderen een goed georganiseerd evenement neerzetten. Dat doe ik het allerliefste. Het zou fijn zijn als ik daar straks mijn geld mee kan verdienen.’

Ervaring is er inmiddels volop. Bijvoorbeeld doordat Joost hard trekt aan de wederopstanding van wielervereniging Groenewoud. ‘Deze vereniging bestaat al sinds 1930. Maar na de teloorgang van de wedstrijdploeg is er de laatste jaren weinig tot niks meer gebeurd. In de zomer van 2017 hebben we met een aantal initiatiefnemers alle ambities naast elkaar gezet. We willen een brede vereniging voor de hele regio zijn en weer trainingen bieden. Want in Nijmegen en omgeving fietsen heel veel mensen, maar goed wielrennen is echt wel iets anders.’

Correct fietsgedrag en gedreven mensen 

Naast oefeningen, tips en toertochten moet er ook aandacht komen voor correct gedrag op de fiets. ‘Wielrenners hebben onder andere weggebruikers vaak een slechte naam. Je ziet veel ongebonden, anonieme groepen die het niet zo nauw nemen. Dat is ergerlijk. Wij zijn als vereniging verantwoordelijk voor veilig en sociaal fietsgedrag. Een goede naam is om meerdere reden belangrijk: we willen ook een betrouwbare gesprekspartner voor de gemeente zijn. Dat is niet alleen voor ons, maar ook voor de gemeente van meerwaarde.’

En dan hebben we de Omloop der Zevenheuvelen. Gestart in 2017 en gelijk een succes. ‘Nou, we hebben na afloop wel een maand geëvalueerd hoor. Er waren heel veel slakken waar zout op moest.’  Zijn officiële functie van voorzitter boeit hem niet zo. ‘Ik noem mezelf liever organisator. En ik doe het niet alleen natuurlijk. Net als bij R&TC Groenewoud werk ik nauw samen met een team heel gedreven mensen.’ De Omloop – dit jaar op 8 juli – mikt op een breed publiek. ‘We hebben wel de ambitie om door te groeien naar een serieuze wedstrijd op professioneel niveau.’

Van vrijwilligerswerk naar betaalde kracht

Hebben we alles besproken? Eigenlijk niet. Joost vloog namelijk najaar 2017 ook nog even naar Zwitserland. Een presentatie houden in verband met het WK wielrennen voor studenten. ‘Ja, het is gelukt. Nijmegen mag in 2020 dit WK organiseren.’ Weer iets voor op het cv. Als student is hij er dan niet meer bij betrokken. Maar misschien wel als betaalde kracht. Als niet een ander sportevenement of -organisatie dit talent tegen die tijd heeft weggekaapt. ‘Dat zou fantastisch zijn. Maar als Studio Sport alsnog belt, dan zeg ik zeker geen nee!’