Maria Hopman – hoogleraar integratieve fysiologie

Radboudumc, ingang west. Loop voorbij het restaurant, sla linksaf en volg route 392. Neem – bij voorkeur – de trap naar de derde verdieping. Blijf 392 volgen en je komt uit bij de afdeling Fysiologie. Hier geeft Maria Hopman, de energieke hoogleraar integratieve fysiologie, leiding aan haar team. Hier draait alles om beweging en gezondheid. En vooral de invloed van de een op de ander.

 

Bij veel Nijmegenaren gaat er waarschijnlijk wel een belletje rinkelen als zij de naam Maria Hopman horen. Sinds de dramatische Vierdaagse van 2006 waarbij de hitte twee lopers fataal werd, is Hopman met haar team verbonden aan de wereldberoemde prestatiemars. Ook doet zij al een aantal jaren tijdens de de Zevenheuvelenloop onderzoek naar de impact van sport op de gezondheid van de mens.

Staand overleg

Op haar kamer houden we staand een interview. Hopman: ‘Sinds een klein jaar voer ik al mijn overleggen staand en dat bevalt heel goed. Ik voel me een stuk energieker aan het einde van de dag.’ Als je bedenkt dat een inactief leven (een zittend bestaan) kan leiden tot meer dan 30 chronische ziekten, is het echt geen opgave om staand het gesprek te voeren. Tijd om de fiets ter sprake te brengen.

 

‘Vanzelfsprekend kom ik met de fiets naar het werk. Een Gazelle geloof ik … Alle beweging die je op een dag kunt krijgen, is meegenomen. Binnen UMC is er geen bewust beleid om mensen tot fietsen te stimuleren.

We hebben wel het fietsplan (aanschaf fiets wordt betaald uit brutodeel van het loon) en inmiddels kost parkeren 5 euro per dag. Dit zou ontmoedigend moeten werken maar mensen zijn vindingrijk en parkeren gewoon verderop. Van mij zou UMC hier wel actiever beleid op mogen voeren.’

Fietsonderzoek

Hoe komt het dat we haar vooral van wandel- en hardlooponderzoeken kennen? Fietsen is naast wandelen voor de meeste Nederlanders toch de meest voor de hand liggende manier van bewegen. ‘Klopt, fietsen is net zo belangrijk als wandelen en hardlopen. Maar voor onderzoek ter plekke leent het zich minder goed. Het is minder controleerbaar.’ Bij Fysiologie worden alle interne onderzoeken wél op de fiets gedaan.

‘We hebben twee ergometers op de afdeling en nog tien in het onderwijsgebouw. Mensen zitten stil. Je kunt er dus veel makkelijker meetapparatuur aan koppelen dan bij een fietsevenement. Maar ik heb al wel contact opgenomen met de Ronde van Nijmegen. Eens kijken wat daar de mogelijkheden zijn.

Samenwerken waar het kan

Hopman is blij met de samenwerking met Rob Cuppen van het universitair sportcentrum. ‘We hebben hier zo’n 12 ‘onderzoeksfietsen’ in het ziekenhuis. Maar door daar trainingsstudies te doen, haal je mensen weg uit de ziekenhuissfeer. En hopelijk motiveert het mensen om een kaart te kopen en te blijven bewegen.’ Verder werkt Fysiologie op projectbasis regelmatig samen met de hoogleraren Bas Bloem (Parkinson) en Marcel Olde Rikkert (Geriatrie). Met name met geriatrie zijn er veel dwarsverbanden met Fysiologie.

En verder?

Maria: ‘Eens kijken. Ik geef regelmatig toespraken voor bedrijven, we houden presentaties bij internationale congressen, we organiseren interne bijeenkomsten, ik stuur een team van 20 medewerkers aan, binnenkort geef ik een lezing over fietsen & gezondheid tijdens VeloCity, sinds kort bekleed ik een bestuursrol bij Stichtig Koprol. Verder werk ik 1 dag in de week in Wageningen voor Eat2Move. Eigenlijk alles wat met bewegen te maken heeft, vind ik interessant.’

Wij voorzien nog volop werk voor Maria Hopman en haar team. Tijd om de deur stilletjes dicht te trekken. Met de trap weer af te dalen en de fiets uit de stalling te halen.